Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ.

ροτβαιλερ
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ.

Φανταστείτε έναν άνθρωπο που τρέφεται καθημερινά με γρήγορο φαγητό. Θα έχει ενέργεια και όρεξη (ευζωία); Η εικόνα του (υγεία) θα είναι καλή; Η απάντηση είναι όχι! Το ίδιο ισχύει και για τους αγαπημένους μας τετράποδους φίλους. 

Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει γεύματα με φρέσκα κρέατα και εκλεκτά διαλεγμένα λαχανικά (καρότα, πατάτες, μπιζέλια ή ρύζι) επηρεάζει πολλούς τομείς της καθημερινότητας του ζώου, τη διάθεσή (ευζωία) και την εμφάνιση του (υγεία). Ευζωία+υγεία=μακροζωία.

Αλήθεια, πόσοι από εμάς δεν έχουμε παραπονεθεί για τις τρίχες που αφήνει το ζώο, τις μυρωδιές, ή ακόμη και για άσχημες συμπεριφορές; Αλλά πόσοι από εμάς ξέρουμε ότι όλα αυτά οφείλονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στις διατροφικές του συνήθειες;
Ακολουθώντας μια σωστή διατροφή μαγειρεμένη με φρέσκα συστατικά θα παρατηρήσετε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πόσο πιο χαρούμενο και υγιές θα είναι το κατοικίδιό σας. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η στοματική κοιλότητα, το σχήμα του κρανίου και ολόκληρος ο πεπτικός σωλήνας των σκύλων συγγενεύουν στενά με αυτά των λύκων (σαρκοφάγα).  Αυτό που πιθανότατα δεν ξέρουμε, είναι ότι τα σαρκοφάγα ζώα επιλέγουν να φάνε πρώτα τα εντόσθια (σπλάχνα) από το θήραμα τους. Με αυτό τον τρόπο προσλαμβάνουν  (αφού έχουν ήδη περάσει από το πεπτικό σύστημα του θηράματος) πρωτεΐνες , υδατάνθρακες ,βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία που έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη και πιο ομαλή αφομοίωση της τροφής. Επομένως, το ζώο αφενός δεν χρειάζεται να δαπανήσει ιδιαίτερη ενέργεια για την πέψη, αφετέρου προσλαμβάνει σε αφθονία  υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και  ιχνοστοιχεία  για να τα χρησιμοποιήσει και για άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως για παράδειγμα την ανάπλαση κυττάρων, γούνας κ.α. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στα οικόσιτα ζώα. Αν τους προσφέρουμε μια ευκολόπεπτη τροφή θα διοχετεύσουν την έξτρα ενέργεια σε άλλα τμήματα του οργανισμού.

Για να δούμε τον παρακάτω πινάκα που μας παρουσιάζει την πεπτικότητα των ορισμένων τροφών. 

Ασπράδι αυγού 1,00
Μύες 0,92
Εντόσθια 0,90
Γάλα-υποπροιόντα γάλακτος 0,89
Ψάρι 0,75
Σόγια 0,75
Ρύζι 0,72
Βρώμη 0,66
Μαγιά 0,63
Σιτηρά 0,60
Καλαμπόκι 0,54

Έχοντας τα παραπάνω κατά νου και με τη βοηθεια του παρακάτω πίνακα, συγκρίνουμε μια super premium adult ξηρή τροφή με το υγρό γεύμα της Pet Interest, Naturest Beef & Lamb.
Για να γίνει κατανοητή όμως η διαφορά μεταξύ ξηράς και υγρής τροφής πρέπει να κάνουμε αναγωγή επί της ξηράς ουσίας (υγρασία μηδέν). 
 

Ανάλυση Τυπική Ανάλυση Ξηρά ουσία
  Ξηρή Τροφή Naturest Ξηρή Τροφή Naturest
Ολ. πρωτεΐνη 25% 10,8% 27.5%  39.9%
Ολ. Λιπ. Ουσίες 16% 6,6% 17.6%  24.42%
Ολ. Ινωδ. Ουσίες 1,9% 0,4% 2.09%  1.48%
Ολ. Τέφρα 5,6% 2,4% 6.16%  8.8% 
Υγρασία 10% 75% 0% 0%
Οικονομικά 10κ. σκύλος,200γρ-2,2€/γεύμα 10κ.σκύλος, 400γρ- 1,8€/γεύμα    

Για πολλούς η υγρή τροφή είναι ανώτερη από την ξηρή καθώς περιέχει περισσότερη ζωική πρωτεΐνη  απ’ ότι οι αντίστοιχες ξηρές, ενώ δεν περιέχει δημητριακά. Επιπλέον, λόγω της αεροστεγούς συσκευασίας της, η υγρή τροφή δεν χρειάζεται συνθετικά συντηρητικά. Έτσι τα λίπη και τα έλαια που σφραγίζονται μέσα δεν ταγγίζουν εύκολα.
Τελικά όμως ποια είναι η καλύτερη επιλογή; 

Χαρακτηριστικά Υγρή Ξηρή
Συνολική ευκολία  
Χαμηλοτερο κόστος  
Περ. ζωικές πρωτεΐνες   
Περ. φυσικά λιπαρά  
Λιγ. υδατάνθρακες  
Περ. γευστικότητα  
Λιγ.υδατάνθρακες  
Περισ. διάρκεια ζωής  
Αίσθηση πληρότητας  
Περ. επιλογές κρεάτων  
Ευκολότερη στην μάσηση  
Εκτός ψυγείου  
Χρόνος στο σκεύος διατροφής  

Το κύριο συμπέρασμα από τον παραπάνω πίνακα είναι ότι εάν το κύριο μέλημα ενός ιδιοκτήτη κατοικίδιου είναι η διατροφική αξία της τροφής που δίνει, τότε θα πρέπει να επιλέξει την υγρή τροφή. Εάν απ΄ την άλλη τον ενδιαφέρει περισσότερο η γενικότερη ευκολία ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται μειωμένη θρεπτικότητα, τότε θα περάσει στην ξηρά.

Με βάση λοιπόν όλα τα σημαντικά σημεία– κλειδιά που αναλύσαμε παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη την προσωπική μας 20ετή εμπειρία, καταλήγουμε στο ασφαλές πλέον συμπέρασμα ότι αν θέλουμε τη μέγιστη ποιότητα και το καλύτερο για τον πιο πιστό μας φίλο, τότε η λύση είναι μονόδρομος: υγρή τροφή "Naturest"!

H Pet Interest διαθέτει τα μαγειρεμένα με φρέσκα συστατικά γεύματα "Naturest". Χωρίζονται ανάλογα με τις ανάγκες των ζώων σε  δύο κατηγορίες: “life stages” και “Health care” για σκύλους και  γάτες, ανάλογα με την ηλικία και την οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα έχει το κάθε ζώο. Οι ιδιαιτερότητες ενός ζώου είναι πολύ σημαντικές κατά την επιλογή μιας τροφής. Για παράδειγμα, η Pet Interest προτείνει για ένα ζώο που αντιμετωπίζει γαστρεντερολογικά προβλήματα την Naturest Intestinal Care, που αποτελείται από 67% κοτόπουλο, 28.9% ζωμό κρεατικών, 3% ρύζι, 0,1% έλαιο λιναρόσπορου. Από το κοτόπουλο θα πάρουμε  τις απαραίτητες και άριστης ποιότητας ζωικές πρωτεΐνες, το ρύζι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και το ζώο, όπως και κάθε οργανισμός σε τέτοιες περιπτώσεις (π.χ. διάρροια ή έμετο), τους έχει ανάγκη σε αυξημένες ποσότητες, και τέλος το έλαιο λιναρόσπορου  είναι το πλουσιότερο σε Ω3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε στο φυτικό βασίλειο. Όλα τα παραπάνω φρέσκα συστατικά σε συνδυασμό ρυθμίζουν την πέψη και την γλυκόζη στο αίμα, ενώ παράλληλα καταπραΰνουν τη χρόνια κολίτιδα και βοηθούν στο κυκλοφορικό. Ακριβώς δηλαδή, ό,τι θα δίναμε και στο άρρωστο παιδί μας!